Наградиха най-добрите огнеборци и служители на Пловдивската пожарна, допринесли за утвърждаване имиджа

...
Наградиха най-добрите огнеборци и служители на Пловдивската пожарна, допринесли за утвърждаване имиджа
Коментари Харесай

Наградиха най-добрите пловдивски пожарникари за 2023 г

Наградиха най-добрите огнеборци и чиновници на Пловдивската пожарна, съдействали за одобряване имиджа на специалността и потвърдили се през миналата година. 
Прочетете още
Наградените ще показват Пловдив в националната конкуренция „ Пожарникар на годината “. Класирането се прави от комисия, след разискване на стимулирани оферти и оценки за работата на чиновниците от всички районни служби на дирекцията. Конкурсът демонстрира достиженията на огнеборците в четири раздела. Първият, в който се излъчва сложен победител, е за държавни чиновници, работещи по другите посоки на активност. В останалите три категории се предлагат чиновници в направленията: “Пожарогасителна и избавителна активност ”, “Контролна активност ” и „ Превенция ”.  

В РАЗДЕЛ  “ПОЖАРОГАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ” в Областен стадий на Национален конкурс “Пожарникар на годината - 2023 ” победител стана мл. инсп. Йовко Карагьозов – пълководец на екип в група „ ПГ и СД “  на 02  РСПБЗН Пловдив. 



46-годишният Йовко Карагьозов стартира работа в системата на Министерство на вътрешните работи през 2000 година, когато е назначен като пожарникар във Втора районна работа. През 2015 година става пълководец на екип в същата работа. Притежава отлична професионална подготовка и непрестанен блян към асимилиране на новостите в нормативната база. Многократно награждаван за работата си от началника на службата, шефа на РДПБЗН и министъра на Министерство на вътрешните работи.  През миналата година Йовко Карагьозов е взел участие в ликвидирането на 180 разнообразни катастрофи, като 80 от тях са пожари. Номинацията му е извънредно силна- проявен подвиг и професионални умения при ликвидирането на произшествие  на 30 август 2023г. по време на което е избавен човешки живот. При пожар на апартамент в осем етажен жилищен блок огнеборецът съумява да помогне и изведе мъчно преносима стара жена. Въпреки голямото напрежение, съумява незабавно  да реши рисковата ситуация- да влезе в горящия дом при развъртян пожар и мощно задимяване, поставяйки живота на старата жена пред своя личен. 

Наградата в РАЗДЕЛ „ СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ " получи гл. инсп. Петър Петров –  шеф бранш СОД на РДПБЗН Пловдив.



След завършването на висше обучение в Академията на Министерство на вътрешните работи - компетентност „ Пожарна и спешна сигурност “ през 2012г. Петър Петров стартира работа в системата на Министерство на вътрешните работи като инструктор в група „ Спасителна активност “ към Областно ръководство ПБЗН Пловдив. В момента е началник на бранш “СОД “, където с персоналния си образец всекидневно стимулира 41 спасители. Петър е и умел водолаз.   Заместник началник на Международния модул за търсене и избавяне в градски условия . През миналата година се сблъсква с редица професионални провокации, които изискват освен проявата на управителни умения, а слагат издръжливостта му на дълготрайно натоварване.  Пример за себеотрицанието с което работи и управлява дейностите на сътрудниците спасители е присъединяване на модула в акцията по търсене и избавяне на хора под руините на  опустошително  земетресение в турския град Бесни , където  сътрудниците ни работят при тежки зимни условия 11 дни. С цената на изключителни физически старания съумяват да извадят и спасят живи хора. През лятото на предходната година гл. инсп. Петър Петров управлява втората група на модула за гасене на горски пожари, предислоциран за оказване на помощ на Гръцката страна в битката с  бушуващите горски пожари.  

Със своето наличие на терен с изключение на, че стимулира своите сътрудници да дават всичко от себе си, съумява да вдъхне в локалното население сигурност и успокоение с отличната връзка и себераздаване на  професионалисти и доброволци.   

За притежател на премията в РАЗДЕЛ  „ КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ ” бе определен контрольор Кузман Ташев Дерменджиев - контрольор в група „ ДПК и ПД “ на 03 РСПБЗН Пловдив.



Професионалният път на Кузман Дерменджиев стартира през 2017г.,след завършването на факултета по „ Пожарна и спешна сигурност “ при Академията на Министерство на вътрешните работи.  Става част от екипа на РДПБЗН Пловдив през 2021г. В работата си отдава приоритет и интензивно работи с детските и образователни заведения на територията на обслужвания сектор от Трета районна работа. С мотивация, организация и голямо предпочитание способства за подготовката и отличното показване на младежките противопожарни отряди. Доказателство за това са призовите места на ръководения от него тим на районните надпревари. През май предходната година тимът му от млади огнеборци завоюва първо място в дисциплината „ Бойно разрастване “ и се класира на трето място в комплексното класиране за купата на община Свиленград. Мотивиран от триумфите, Кузман Дерменджиев приключи и обучителен курс за съдии в гр. Ловеч. Номинацията му е обвързвана с принос към издигане престижа на специалността. Активно взе участие в популяризирането на главните правила за пожарна сигурност, като сполучливо ги предава в директни персонални срещи с едни от най- уязвимите групи- децата и възрастните хора. Кузман основава и организация за провеждането на превантивна акция преди жътвата - за информираност на земеделските производители. Проявените обективност и безпристрастност при използването на условията за пожарна сигурност му отреждат позицията на потвърден и почитан  професионалист.  

Призът в РАЗДЕЛ  „ ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ ” отиде при ст. инсп. Йордан Михов – шеф група ПКПД в бранш ПКД на РДПБЗН.



 

59-годишният Йордан Михов е образец за  служител с отлична теоретична подготовка и професионален опит в региона на предварителната защита. В системата на Министерство на вътрешните работи стартира работа през 2009г.  като шеф група „ Планиране, оперативна активност и действен комуникационно-информационен център “ на Гражданска отбрана.  В момента е шеф група. Притежава профилирани знания в региона на химическа, биологическа и радиационна отбрана. С дългогодишния си управнически опит точно и поредно възнамерява, провежда, сполучливо управлява и управлява цялостната работа на групата.  Организира и методически управлява ориентирани самодейност, мероприятия и прояви с образователен и спортно-състезателен темперамент измежду които: училищен надпревари „ Млад огнеборец “ и „ Защита при бедствия, пожари и изключителни обстановки “, конкурс „ С очите си видях бедата “ и голям брой активности  за деца и родители по време на Седмицата за пожарна сигурност. 

Притежаваните познания и опит са скъп източник на информация. Подготвя и показва лекции на тематики като „ Колективна персонална отбрана “, “ Индивидуални средства за отбрана “, „ Прибори за радиационно разузнаване “ за студенти от разнообразни факултети на Медицинския университет и ПУ „ П. Хилендарски “. Съорганизатор и преподавател на образования по тематики, свързани със отбраната на популацията при бедствия, които се организират измежду шефове на учебни заведения и детски градини. Участва в комисията по систематизиране на язовирите в област Пловдив, по степен на евентуална заплаха. Член е и на комисията за асортимент на доброволци за формированията, които интензивно се включват с помощ при изключителни обстановки и бедствия. 

Последното отличие, което е в РАЗДЕЛ  „ КОМПЛЕКСЕН ПОБЕДИТЕЛ ” в Областен стадий на Национален конкурс “Пожарникар на годината - 2023 ” получи гл.инспектор Васил Димов - Началник на  01 РСПБЗН. Както по-рано TrafficNews съобщи гл.инспектор Васил Димов ще е и новият краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Пловдивската пожарна. Той ще заеме поста на 9 февруари, като ще наследи комисар Георги Мангараков, който се пенсионира.



43-годишният Васил Димов е приключил компетентност “Пожарна и спешна сигурност ”, във факултет “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” при Академия на Министерство на вътрешните работи. Започва работа в системата на Министерство на вътрешните работи в края на 2003г. в гр. Пазарджик. Четири години по- късно се мести в 01 РСПБЗН Пловдив, а към днешна дата е неин шеф. Притежава отлични организаторски качества и добър управителен опит. През последната година ръководената от него работа и сектор към нея, са взели участие в ликвидирането на 1057 катастрофи, от които близо половината - 525 броя са пожари. Сред по-характерните и публично значими катастрофи, зародили в региона на ръководената от него работа са:

- Пожарите в горски масиви на Гребна база  Пловдив, обхванали повърхност от 200 декара. Спасени са два хотелски комплекса, ресторант и жилищни здания

- Пожар в апартамент на ул. Иларион Макариополски, с четирима потърпевши и 6 избавени души.

- Пожари в горски масиви в землището на с. Любен-  Огънят обгръща територия от 600 дка широколистна гора и 500 дка лесонепригодни площи. Спасени са 1400 дека широколистна гора и 200 дка житни посеви.

- Пожар в землището на с. Царимир, обхванал територия от 1400 декара.

- Мащабен пожар в землището на село Найден Герово, разпрострял се на повърхност от към 350 дка  и 60 декара посеви от царевица. Спасени са 200 декара житни посеви и 1400 дка широколистна гора.

Управленски и управителен опит гл. инсп Васил Димов е натрупвал и надграждал в интервалите, когато е замествал шефа на РДПБЗН Пловдив. По – присъщите катастрофи през миналата година в ликвидирането на които директно е взел участие са:

Месец юли -  пожар в дружество за преработване на полимерни боклуци „ Папир БГ “, обхванал повърхност от 800кв м. Унищожени са 1000 бали пластмаса и хартия, 50бр торби азотни торове. Деветте пожарни екипа съумяват да спасят прилежащи хранилища за търговия на едро с торове  и хранителни артикули, както и над 3 000 кв м. складови и индустриални площи на предприятието.  

Същият ден 23 юли- пожар в житен блок в землището на първомайското село Буково бързо  обгръща и широколистна гора. Към мястото са ориентирани 5 екипа огнеборци. Доброволци от формированията на Асеновград, Първомай и Пловдив, също се включват в гасенето на 1800 декара житни посеви и широколистна гора. Спасени са 300 дка горски масив.  

Три дни по-късно - на 29 юли на огнено тестване са сложени и жителите на първомайското село Искра. Пожар в 140 дка смесена гора, обгръща и 160 декара лесонепригодни площи.  Жителите на селото са директно застрашени. 7 пожарни екипа, доброволци от формированията в Асеновград и Пловдив, чиновници на горското стопанство в Първомай с общи старания съумяват да защитят обитаемото място. Освен живота и имуществото на хората, са  спасени и 300 декара горски масив.

Лятната конюнктура става все по-нажежена. На 21 август, пожар в здания и насаждения в землището на с. Сухозем обгръща повърхност от 500 декара. В ликвидирането на произшествието вземат участие 5 пожарни екипа, а управлението им на терен се организира от гл. инсп. Димов. В края на август още два огромни пожара в Хисарско, също слагат на тестване огнеборците от областта- единият край село Паничери, а другият сред селата Красново и Старосел. В Паничери са избавени 10 здания и иглолистна гора, а 6 екипа пожарникари съвсем цяло денонощие се борят с огнената буря, погълнала рулонни бали фураж и обхванала 400 декара  аграрни площи. Спасени са 300 декара смесена гора.

Още един извънредно тежък пожар през лятото на предходната година слага съвсем на лимита на опциите огнеборците. Низов пожар в гориста околност край връх Баба в землището на село Бачково обгръща повърхност от 10 декара иглолистна гора в далечен и мъчно наличен терен. Огненото злополучие постанова обединяването на напъните на огнеборци, горски чиновници, доброволци, както и на хеликоптер  от 24 Авиобаза Крумово.

В обслужвания регион на Първа работа е сбъднат надзор и е  обезпечена пожарна сигурност по прибирането на житни култури от общо над 65 110 декара засети площи.  

По линия младежка активност – през 2023 година отряд „ Млад огнеборец “  на Първа работа става регионален победител на републиканското състезание, а по традиция представителният тим по пожаро-приложен спорт на Първа работа заема челните места в съревнованието сред тимовете на пловдивската дирекция с чудесно квалифицираните сътрудници. Част от неговите състезатели  вземат участие в републиканския тим по ППС.

Гл. Инсп. Димов и ръководените от него чиновници се включиха в осъществяване на действия по план на Министерство на образованието за еднакъв достъп до учебното обучение в изискванията на рецесии, сбъднат с финансова поддръжка по Оперативна стратегия „ Наука, обучение и образован напредък “. В осъществяване на дейностите по плана сътрудниците ни  обучиха близо 2700 възпитаници.   

Значителни старания и значителен принос началникът на Първа РСПБЗН постави и при кандидатстването с капиталови оферти по програмата за енергийна успеваемост за постройките на Дирекцията в комплекс с Първа и Втора районни служби, както и сектора в Съединение.

Ето за какво номинацията на гл. контрольор Васил Димов за значителен персонален принос към издигане престижа на специалността на пожарникарите и спасителите е сложна.   

Със заповед на шефа на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”- Пловдив комисар Георги Мангараков, всички чиновници, които  бяха отличени в съответните категории, са наградени и с „ Писмена хвалба ”. Те показват дирекцията на национално равнище в състезанието „ Пожарникар на годината ”, който ще се организира в столицата. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР